Po stopách našich predkov
Životný štýlŽivotný štýl. mnohí z nás dnes riešia to, ako by mal vyzerať. Asi prvou oblasťou, ktorú začneme riešiť, je stravovanie. Takzvané zdravé stravovanie. Čo je však pre naše telo naozaj zdravé? V jednom článku sa dočítame to, v inom hento. Zaobstaráme si knihy s touto tematikou a v každej z nich sa dočítame rozdielne informácie. Povedzme si úprimne, že i máloktorý doktor nám vie stopercentne v tomto smere poradiť. Možností teda existuje veľa a je iba na nás, pre ktorú sa rozhodneme. Pokiaľ však hľadáte inšpiráciu, skúste stravovanie našich predkov.
Nemusíte sa obávať. Nehovoríme o tom, že začnete loviť zver v lese a konzumovať iba to, čo dopestujete. Tento životný štýl sa sústredí na to, čo je pre naše telo prirodzené z hľadiska našej genetickej výbavy. Je vám jasné, že pôvodný obyvatelia prímorských oblastí, sú zvyknutí na absolútne rozdielnu stravu, ako my, ktorí žijeme vo vnútrozemí. Morské ryby a živočíchy, teplomilné plodiny a ďalšie špecifické potraviny, konzumovali už starí rodičia, prarodičia a mnohé generácie pred nimi. Tieto pokrmy sú preto ich potomkov prirodzenou stravou. Pre nás však už pomenej. Morské ryby sú zdravé. O tom nemôžeme pochybovať, ale sú tou najlepšou voľbou aj pre nás? Alebo také paradajky. naše staré mamy o nich v detstve ani len netušili. Mohli ich maximálne vidieť na obrázku, ale i to je veľmi málo pravdepodobné.
Čo by sme teda mali jesť, ak sa rozhodneme pre stravovanie podľa tejto schémy? V prvom rade naše pôvodné, alebo dostatočne zdomácnené plodiny. Reč je hlavne o strukovinách, zemiakoch, obilí, čerstvej i nakladanej kapuste, hruškách, jablkách, slivkách, tekviciach, alebo lesných plodoch ako sú maliny, či černice. Do tohto jedálnička patrí i mäso, naše sladkovodné ryby, teda kapor, pstruh, alebo zubáč a samozrejme aj slanina. Jednoducho všetko, čo máme doma. Dôležité je však aj ročné obdobie. V lete by sme mali jesť pokrmy zo zeleniny a v zime skôr mäso, sterilizovanú zeleninu a ovocie, alebo suroviny, ktoré sa dajú uskladniť z leta. Napríklad mrkvu, zemiaky, petržlen, či jablká.